Thursday, December 31, 2009

selamat tahun baru...

pejam celik.. da nk masuk 2010...
tinggl g 6mnt je lagi...
aku tepikir, ape azam aku kali ni...
tp azam taun 2009 aku tercapai x...
tp aku ade buat azam ke taun lepas...huhuhuhu
taun 2009 adlh antara taun yg sgt perit dalam hdup aku...
mcm2 benda yg jd...
alhamdulilla semuanye aku dpt seatle ngan baik skali....
aku harap tahun 2010 ni dapat la aku memperbaiki segala kesilapan aku yg terdahulu....





Wednesday, December 23, 2009

tot bisik '09



















Wednesday, November 11, 2009

what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say:

" Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria ,
ada datang dengan perasaan "biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena ."

Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "biasa" saja,
hasilnya adalah "biasa" saja, sesiapa yang datang dengan ceria,
hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa.

Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang
akan menggembirakan orang di sekeliling kita.
Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah..."

Jadi renungkan lah....

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampa,
hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.





4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJAR'AN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS , rupanya kita hanya lebih kepada
KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA-NGADA .

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya
'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'

8. Adakala kita rasa kita ni pekerja yang SEMPURNA,BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam,sela-
gi hati kita berdengki, jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja (report kat bos kawan kita tak bagus dari kita) dan
tak amanah (mencuri dan tak siapkan kerja),kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari dari
anggapan kita itu sendiri.

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA ,
maka lakukanlah segera...tapi manusia tetap manusia..
sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...
adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita
dan tingkat kerjasama dalam kerja,
tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan ...
kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..
kita withdraw kat akhirat nanti...
tapi kalau kita asyik dengki mendengki..
nasib la sebab sudah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..
~ Renungi lah, berapa ramai kawan kita dan berapa ramai lawan kita,
nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya

Saturday, November 7, 2009

kemelut integrasi kaum antara uighur dan han






Sunday, November 1, 2009

arsenal membenam spurs 3-0

tajuk entry aku ni bunyi cam juah gilakan?hahaha...
neway semalam tebkar tgok metro sukan...
mane xtebakar bila robbie kean wat staement:
kami lebih mantap dari arsenal

tapi game mlm td membuktikan sebaliknya...
ape kes?
kena sampai 3 berbalas kosong...
macam xmo men ja...
go arsenal go...



Friday, October 30, 2009

TaRp D' pAnGkoR

tetibe aku rase cam nk upload gmbr ni...
gmbar ni mase aku ngan bebudak tarp bach 03/04 g berfoya-foya pas abes spm di pulau pangkor...
klik gambar tuk besarkan...














yang ni amek kat depan dewan mutiara...

dari kiri, arwah md isa, zairul, miqdad, kama, aku, zulzahairil..

Wednesday, October 28, 2009

RiaNg rIa RayA

rase cam lambat sgt je upload gmbr ni.. tapi xkira aku nk upload gak..
ni pun aku gne kamera kompak adik aku...(xmampu g nk angkat dslr)
plz lesve ur comment bout da pit plz...










Monday, October 26, 2009

2 years and 2days..


baru hari ni aku sedar yang sebenarnya aku da menjadi seorg blogger selama 2tahun 2 hari... 2 hr lpas adalah ulngtahun kedua blog ni...
trima kaseh kepada semua yg melawat ke blog aku ni...

Sunday, October 25, 2009

budget 2010



semalam PM kita dah bentangkan belanjawan 2010 dengan panjang lebar, tap aku xleh tgok coz aku duk hostel...
tapi td aku ade trime ringkasan belanjawan 2010 dari saudara Mohd Suhaimy(blog perniagaan internet)terima kaseh en shuth coz tlg ringkaskan xyah pnat2 nk bce.
so aku nk kongsi la sket pe yg menarik pasal belanjawan tu:

Pelepasan cukai individu ke atas yuran langganan jalur lebar sehingga RM500 setahun mulai 2010 hingga 2012.


Ini sesuatu yang amat menarik, secara tidak langsung, ramai orang kaya akan cuba memasukkan internet di rumah mereka. Sekaligus, akan meningkatkan lagi kadar kewujudan orang-orang yang mempunyai “kuasa membeli” di internet.

Pinjaman pembelian komputer ditawarkan kepada penjawat awam setiap tiga tahun sekali berbanding lima tahun sekali sekarang.


Dari satu segi, ia amat bagus kerana dapat menggalakkan lagi pemilikan komputer. Dari segi yang lain..”Hmm.. nampaknya, bertambah lagi lah senarai hutang untuk penjawat awam.. miskin sangat ke penjawat awam sampai nak beli komputer pun nak kena buat pinjaman? Hu hu.. panas.. panas…


Menukar pinjaman PTPTN kepada biasiswa bagi pelajar yang berjaya menamatkan pengajian ijazah sarjana muda kelas pertama atau setaraf dengannya bermula tahun 2010.


ni yang wat semangat nk stady dtg berkobar-kobar...next week final exam.. wish me luck k kengkawan..

Pakej “netbook”, termasuk perkhidmatan jalur lebar percuma, kepada 100,000 pelajar universiti tempatan dengan bayaran RM50 sebulan untuk tempoh dua tahun bermula 1 Jan, 2010.


Cukai perkhidmatan sebanyak RM50 setahun ke atas kad kredit utama dan kad caj, termasuk kad yang diberi percuma dan cukai pendapatan RM25 setahun ke atas setiap kad kredit tambahan mulai 1 Jan, 2010.


Adakah ini satu tindakan untuk “tidak menggalakkan penggunaan kad kredit”? Nampaknya sudah tidak ada kad kredit tanpa yuran tahunan.. sebab still juga kena bayar RM50 tiap-tiap tahun

Semua kementerian dan jabatan kerajaan diwajibkan untuk menyediakan pusat penjagaan harian dan pendidikan anak-anak dengan setiap kementerian dan jabatan diberi peruntukan RM200,000 untuk penubuhannya.


Nampaknya, pemilik taska & nursery kena mengatur strategi baru bagi perniagaan mereka… kalau tidak, boleh terjejas periuk nasi mereka.

Kadar cukai pendapatan individu maksimum dikurangkan daripada 27 peratus kepada 26 peratus berkuatkuasa tahun taksiran 2010.

Pelepasan diri kepada pembayar cukai pendapatan individu dinaikkan kepada RM9,000 daripada RM8,000 mulai tahun taksiran 2010 bagi membolehkan pembayar cukai nikmati peningkatan pendapatan boleh guna sebanyak RM1,000.


Ini sangat bagus..

ok ni lah antara isi belanjawan yang yang di bentangkan oleh PM semalam....

Saturday, October 24, 2009

PapaDom...

ptang td aku sempat g tgok cte papadom arahan Afdlin Shauki...
cite boleh dikategorikan menarik la bg aku...(xtau la korang)
aku mmg dr dulu g agak suka ngan cite2 arahan afdlin ni, because he know how to make a good film with jalan cerita yg baik dan penuh dengan pengajaran...
berbalik ngan cite PapaDom.. cite ni mengisahkan seorang bapak yang terlalu kuat bekerja sehingga kadang kala dia terlupa tentang keluarganya sendiri. tapi segala-galanya berubah apabila isterinya meninggal dunia setelah terlibat dalam satu kemalangan semasa pulang dari majlis anugerah kecemerlangan anknya yang dia xdpat hadir kerana sibuk dengan kerjaya.. sebelum wife die meninggal, wife die pesan soh die jage ank dorang cane die jaga kerjayanya...semenjak tu die berubah trus... die xpnah berenggang ngan ank sie walaupun sesaat... konflik bermula apabila ank sie dah meninmgkat remaja, dimana ank die rase agak xslesa kerana bapak die ni sentiasa ada bersama ngan die dan still melayan die mcm bebudak yg masih kecil.

Friday, October 23, 2009

Best Guidelines for a 10-Pound Weight Loss

Losing weight, as well all know, can bring tons of benefits most of which are long term. It can help improve the body’s defenses against certain diseases as well as improve the psychological wellbeing. Wishing to shed a few extra pounds isn’t that hard to realize. There are several guidelines for a 10-pound weight loss out there that you can surely utilize for your own advantage. Integrating these tips with your diet and exercise regimen can definitely help you lose weight for a shorter period of time.

Tell Others You Are On a Diet

Making your diet public is a form of affirmation. It is very hard to keep your diet a secret from others and there is not reason for you to do that. Telling others that you are on a diet can really help you in the long run. More people would be able to help you on your mission and you can depend on them more for morale support.

Motivation is the key to a successful diet. You can get this from those around you especially your from your friends and family. If you hear unsupportive comments, just brush them off and think of the positive effects of what you are doing.

Don’t Forget to Drink Lots of Water

Water is obviously very helpful to the body. It can even be more helpful during diets. Water doesn’t only help the body get rid of toxins and functions properly but also eliminate cravings. A sudden change in eating habits can cause unexpected cravings and hunger pangs. Water is very beneficial during these tough times.

A glass of cold water can effectively eliminate any of your cravings even for just a moment. Whenever you feel like eating but it is not time for your meal, grab a glass of water and drink until you feel the cravings melting away.

Purchase a Weighing Scale

You don’t have to buy those large weighing beams that they use on the hospitals. There are several kinds of digital weighing scales available on your local hardware and electronic store. This is an important step in any diet; how else can you monitor your progress if you don’t own a scale? Always remember to choose a brand that is known for its durability and accurateness.

You can either opt for a simple weighing scale that only has the basic ability to tell you how much you weight or something that has extra options like weight logging and comparison programs. The latter type of weighing scale is very helpful in telling you just how you are developing through the diet.

Make a Habit of Weighing Yourself Everyday

Once you bought a weighing scale, place it in your bedroom where you can easily access it after waking up. Most people only weight themselves once a week. Though this method is still effective, weighing yourself everyday can tell your daily progress. This is even more evident if you purchase a weighing scale that is accurate to the last detail. Always remember that a 180.8 is yesterday is different from 180.0. A weighing scale that can’t tell your accurate weight even to the last decimal is less useful.

Losing as low as .8 in your weight is significant because it shows you exactly how your diet is working. Keep in mind that the diet is only as good as its results. Try to find more guidelines for a 10-pound weight loss or be creative and make one. You don’t know how much they can help you achieve your goal.

Thursday, October 22, 2009

syukur...

Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.

Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !

Wednesday, October 14, 2009

SEPI

bisikku pada bulan kmbalikn tmanku, keksihku, syurgaku,
tnpa dia mlm menemani aku sepi menemaniku...
bulan jgn biar siang biar alam ini kelam,
biar ia sepi sepertiku

Saturday, October 10, 2009

tahap kewangan anda..

dipetik dari email en. irfan....

Baru-baru ini slot Radio saya telah bertukar dari rancangan "Yo!"
kepada "Irfan on Air". Irfan on Air berkonsep seperti blog anda
baca ini, menyampaikan tip perniagaan, kewangan dan juga motivasi
cara santai dan insyaallah happening! Saya juga membuka talian
telefon untuk pendengar radio24 berkongsikan pengalaman, tip atau
pun soalan bersama saya :)
Semalam di Radio24, program "Irfan on Air" (Setiap hari Khamis
2.15pm) saya kongsikan mengenai 4 tahap kewangan seseorang itu.

Berikut adalah 4 tahap tersebut...

#1: Kewangan tidak selamat (Finacially not secure)

Keadaan ini adalah apabila jika anda tidak mempunyai simpanan pun.
Dalam erti kata lain, sekiranya ada pun simpanan anda hanya mampu
menyara hidup anda dan keluarga selama sebulan sahaja. Sekiranya
anda hilang kerja esok, sebulan sahaja anda dapat hidup dengan wang
simpanan yang ada.

Tahap ini amat tidak selamat bagi sesiapapun. Boleh diumpamakan
sebagai kais pagi-makan pagi... kais petang makan petang. Zaman
modern ini, seumpama kais bulan ni, makan bulan ni... kais bulan
depan, makan bulan depan ;)

Masalahnya, ramai antara kita berada dalam keadaan yang tidak
selamat ini...

#2: Kewangan Selamat

Ini adalah pilihan yang lebih baik. Ertinya, umpamanya sekiranya
anda berhenti kerja (atau dinberhentikan :) ) anda mempunyai
simpanan untuk menyara hidup anda dan keluarga anda selama 6 bulan.
Sekiranya anda berada dalam tahap ini, tahniah! keran tidak ramai
yang berada di sini.

6 bulan adalah jangka waktu yang logik untuk seseorang itu
mendapatkan kerja lain atau memulakan perniagaan untuk menyambung
pendapatan sara hidup. matlamat utama anda sekiranya anda berada di
tahap #1 adalah untuk mencapai tahap ini... cukupkan simpanan anda
untuk menyara 6 bulan hidup anda dan keluarga- tanpa perlu kerja!

#3: Bebas kewangan / Mandiri kewangan

Ini adalah matlamat bagi ramai antara kita. Tetapi, yang
mencapainya adalah amat sedikit. Ertinya sekiranya anda berada di
tahap ini adalah- anda bebas untuk membuat pilihan untuk bekerja
ataupun tidak! Anda mempunyai simpanan atau pun aliran pendapatan
secara automatik yang cukup untuk menyara hidup anda sekeluarga
sampai bila-bila!

Tahap ini, anda tidak perlu kerja lagi (atau menjalankan
perniagaan). namun begitu, ramai yang berada di tahap ini, masih
lagi meneruskan karier atau perniagaan kerana berasa seronok
melakukannya. Bukan kerana terpaksa, tetapi dengan sukarela...

Tips untuk mencapai keadaan ini adalah fikirkan aliran pendapatan
berganda secara automatik, contoh seperti menyewa rumah, membina
perniagaan yang dikendalikan secara automatik (perniagaan Internet)
atau membina perniagaan yang dikendalikan oleh orang lain (mungkin
pengurus).

#4: Tahap Terlalu Kaya atau Ultra Rich

Tahap ini lagi la sedikit yang capai... teramat sedikit. Mereka ini
jenis yang mempunyai wang yang banyak sehingga tak terpakai wang
yang dimiliki. Boleh derma beratus ribu ringgit atau berjuta... (kita
nak dapat beratus ribu pun payah ;) ) nama nama seperti Tan Sri
Mokhtar Bukhari, Tan Sri Daim Zainuddin, mendiang Tan Sri Lim Goh
Tong
dan Tan Sri Ananda Krishnan.

Itulah 4 tahap kekayaan yang saya kongsikan di "Irfan on Air".
Sekiranya anda ikuti, saya juga kongsikan teknik dan strategi
bagaimana hendak meningkatkan tahap anda dari 1-2-3-dan-4.
Insyaallah saya akan konsikan pada hari lain. Buat masa ini, kita
faham dulu kedudukan kewangan kita...

Soalan cepu gangsa pada hari ini...

Anda berada dalam kedudukan yang mana? ;)

Tuesday, October 6, 2009

karnival aktiviti pelajar 09/10 uthm

hari ni hari ke2 karnival aktiviti pelajar (kap) uthm, dats mean da 2 hari aku bertugas jaga booth uthmass.... mula2 membe aku mntak jage booth ja... mtp bila p meeting mlm sabtu ritu dgn tetiba ja aku diberi tugas yg byk...huhuhu
seb bek aku dpt seatlekn sumenya... huhuhu
masa 1st day aku ciap smpat derma darah ag... ciap telebeh laktu...
akak nurse tu r ralit sgt...huhu... seb bek bekas tu bkn yg jnis boleh melimpah, kalo xtau r... mau mmelimpah ruah darah aku yg manis ni...
imah nangis mase ngah derma drh huhu...

sbenarnya ngah cuak coz tgok jarum yg nurse tu pgg...

'makcik nurse, skit x?'

smpat ag pose mase drh ngah kuar..

bouncer smpat ag tyg peace tu....

kap kali ni aku akyu da join 3 kelab,kkdk, kelab fotografi n kelab usahawan....
sume kelab tu aku tringin nk masuk mse dip ag...
cume malas je....

Monday, August 24, 2009

arsenal bermula ngan gagah..

satu permulaan yg baik bagi arsenal lam epl...
adakah anda rasa arsenal bleh maintain playing like thiz?

Thursday, July 16, 2009

cadangan tentatif

FOR 3 DAYS 2 NIGHTS TRIP TO SEAGULL BEACH VILLAGE RESORT, PULAU PANGKOR
DAY 01
12:00pm:

* Assemble at Lumut Jetty

01:00pm:

* Depart by Ferry to Pangkor Jetty

01:30pm:

* Arrive at Pangkor jetty
* Depart to Seagull by taxi van
* Check-in

02:15pm:

* Lunch
* Free activities

04:30pm:

* Beach soccer game

08:00pm:

* Dinner
* Free activities

DAY 02
08:00am:

* Breakfast

09:00am:

* Kayaking / watersport

12:30pm:

* Lunch

02:00pm:

* Snorkeling trip / water sport
04:30pm :

* Volleyball games

08:00pm:

* BBQ Dinner
* Free activities / shopping at Teluk Nipah

DAY 03
08:00am:

* Breakfast

09:00am:

* Free activities

12:30pm:

* Check out from Seagull
* tour around the island by taxi van to these locations
o Teluk Dalam (passby)
o Satay Fish Factory
o Dutch Fort Ruins in Teluk Gedung
o Batu Bersurat
o Fui Li Kung Temple (Miniature Replica of the Great Wall of China)
o Shopping at Pekan Pulau Pangkor

03:00pm:

* Depart by ferry to Lumut Jetty.

03:30pm:

* Arrive at Lumut Jetty
* Trip ends

Saturday, June 13, 2009

cristiano ronaldo kompem blah dari mu...

seperti yang aku jangkakan...
ank mak tu kompem akan ikot ckap mak die...
skang da terbukti bila die mengesahkan perpindahannya ke real.....